Scheiden of uit elkaar gaan

Als u en uw partner uit elkaar gaan heeft dat gevolgen voor het ouderdomspensioen en het partnerpensioen.

Ouderdomspensioen

Bij een scheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap heeft uw ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u heeft opgebouwd tijdens het huwelijk of de periode van het geregistreerd partnerschap. U kunt met uw ex-partner afwijkende afspraken maken. U kunt bijvoorbeeld afspreken om het ouderdomspensioen níet te verdelen.

Soms wordt afgesproken om de periode voorafgaand aan het huwelijk of de relatie ook te laten meetellen in de verdeling. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Om ervoor te zorgen dat uw ex-partner een deel van het ouderdomspensioen ontvangt, moet u (of uw ex-partner) binnen twee jaar het pensioenfonds op de hoogte stellen van de scheiding en de eventuele afwijkende afspraken en het door de rechter goedgekeurde echtscheidingsconvenant opsturen.

Meld de scheiding bij het pensioenfonds

Om het deel van het ouderdomspensioen rechtstreeks aan uw ex-partner te kunnen uitkeren, heeft het pensioenfonds het volgende door u en uw ex-partner getekend formulier nodig:

Mededelingsformulier verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding (downloads)

Als het pensioenfonds dit formulier niet binnen twee jaar na uw echtscheiding ontvangt, vervalt het recht op rechtstreekse uitbetaling door het pensioenfonds aan uw ex-partner. U moet dan zelf zorgdragen voor de maandelijkse betaling aan uw ex-partner.

Woont u in het buitenland? Meld de scheiding bij het pensioenfonds

Als u in het buitenland woont, moet u het pensioenfonds in geval van echtscheiding hiervan op de hoogte brengen. Als u in Nederland woont en de scheiding is opgenomen in het bevolkingsregister dan krijgt het pensioenfonds hiervan wel automatisch bericht.

Als u gaat scheiden van een partner met wie u na uw pensionering bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan heeft dit geen gevolgen voor uw pensioen.

Let op bij ongehuwd samenwonen: het recht op een deel van het ouderdomspensioen geldt niet voor ongehuwd samenwonenden. Ongehuwd samenwonenden moeten zelf afspraken maken over de verdeling van het pensioen als zij dit wensen.

Partnerpensioen

Uw ex-partner heeft ook recht op het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd tot de datum van echtscheiding of beëindiging geregistreerd partnerschap. Voor het recht op het partnerpensioen hoeft u niets te doen. Tenzij uw ex-partner afstand doet van het recht, dan moet u het pensioenfonds informeren. In het echtscheidingsconvenant waarvan u een kopie aan het pensioenfonds stuurt, moet dan expliciet de term ‘bijzonder partnerpensioen’ zijn genoemd. Anders zijn wij wettelijk verplicht het bijzonder partnerpensioen toch aan uw ex-partner toe te kennen. 

Let op bij ongehuwd samenwonen: Ook ongehuwd samenwonenden kunnen recht hebben op het partnerpensioen dat u tijdens uw dienstverband bij Citibank heeft opgebouwd. Als u het ongehuwd samenwonen beëindigt, moet u dit doorgeven aan het pensioenfonds. Uw ex-partner ontvangt dan van ons pensioenfonds een bewijs van de premievrije aanspraak op het partnerpensioen.

Kijk voor meer informatie in het pensioenreglement dat op u van toepassing is, of op de website van de overheid of op wijzeringeldzaken.

Wezenpensioen

Stief- en pleegkinderen dienen altijd te worden aangemeld bij het pensioenfonds.

De scheiding heeft geen invloed op een eventueel wezenpensioen voor uw aangemelde kinderen. Om te kunnen vaststellen of er sprake kan zijn van een wezenpensioen bij stiefkinderen, moet worden onderzocht wie na overlijden als verzorgende ouder wordt aangemerkt.